Gölgelerde Kalın
Sağlıklı insanları bile tehdit eden ve sıcak çarpmasından beyin kanamasına, kalp krizine kadar çeşitli hastalıklara neden olan yoğun sıcaklık, şeker hastaları için de büyük risk oluşturuyor. Aşırı sıcaklıklarda, şekerdeki dalgalanmaların dengesi kolayca bozulur. Bu nedenle mümkünse 11.00-16.00 saatleri arasında sokağa çıkmamak ve bunu yapanların gölgede kalması gerekiyor. Bir şapka takmak ve ellerinizi, yüzünüzü, boynunuzu ve kollarınızı sık sık soğuk suyla soğutmak faydalıdır. Eve döndükten sonra vücut ısınızı düşürmek için ılık bir duş alın.
Ayaklara Dikkat Edin
Şeker hastaları için ayak ve cilt bakımı çok önemlidir. Dar ayakkabılar, parmak arası terlikler veya çıplak ayakla yürümek tehlikelidir. Çünkü ayağa alınan küçük bir çizik, hatta küçük bir darbe bile şeker hastalarında iyileşmesi zor bir yaraya dönüşebilir ve uzun vadede ciddi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle ayağı korumak için daha rahat terlikler kullanmak gerekir. Çoğunlukla pamuklu terli giysilerden de kaçınılmalı ve açık renkli giysiler giyilmelidir.
İlaçları Serin Bir Yerde Saklayın
İlaçları serin bir yerde ve her zaman yanınızda bulundurun. Yaz aylarında insülinin saklama koşulları da önemlidir. Çok yüksek sıcaklıklarda insülin etkisiz hale gelebilir ve hatta bozulabilir. Bu nedenle insanlar farkında bile olmadan yüksek şeker seviyelerine sahip olabilirler. İnsülin kullanıcıları insülinlerini buzdolabı kapısında saklamalıdır. Kişi ilaçlarını yanında taşımalı ancak asla araba gibi sıcak ortamlarda bırakmamalıdır.
Beslenme Önemli
Özellikle sıcak havalarda ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak her zamankinden daha önemli. Şeker hastaları diyetlerine dikkat etmeli, sebze ve meyve yemeli, şeker yapıları gereği meyveleri fazla tüketmemelidir. Ancak midenizi boş bırakmamak ve ara öğünleri atlamamak da oldukça önemlidir.
Sıvı Arttırılmalı
Kavurucu güneşin, hareketsiz dururken bile insanları terlettiği bu günlerde sıvı alımının artırılması gerekiyor. Çünkü kavurucu sıcaklarda vücudun su ve ter atılımı artarken, şeker hastaları sağlıklı insanlara göre çok daha fazla sıvı kaybederler. Böbrek yetmezliğine neden olabilen şeker hastalığında bol su tüketmek ve vücutta terleme ile bozulabilecek elektrolit dengesinin korunması çok önemlidir. Günde 2,5 litre sıvı tüketmek ve bu sıvıyı daha fazla su ve ayran olarak almak gerekir. Hazır meyve suları veya elle sıkılmış meyve suları şeker hastalarına yarardan çok zarar verir. Meyve, fazla olmamak kaydıyla etli olarak yenmelidir. Ayrıca dondurma ve kavun, karpuz gibi glisemik indeksi yüksek birçok meyvenin aşırı tüketimine de dikkat etmelisiniz.
Doktorunuzla İletişimde Kalın
Şeker hastalığı da özellikle yaz aylarında birçok hastalığa neden olabilir. Böbrek yetmezliğinden kalp krizi ve tansiyona kadar başka hastalıklara da neden olabilen şeker hastalığına karşı daima dikkatli olmalı ve doktorunuzun uyarılarına uymalısınız. Şeker hastalığınız varsa mutlaka düzenli kontrollere gelmeli, özellikle aşırı sıcakların söz konusu olduğu günlerde doktorunuzla görüşmelisiniz. Ayrıca glikozunuzu sık sık ölçmelisiniz.