Kayak pistleri uluslararası standartlara göre zorlukları ve olası tehlikeleri ifade edecek şekilde derecelendirilir. Bunun sebebi sporcu olsun veya olmasın pisti kullanacak kişiyi önceden uyarmak ve kaza olasılığını en aza indirmektir. İlk defa kayak yapacak bir kişi ile tecrübeli bir kayakçı basit parkurda bu sporu yapabilir ama bu ikili zor parkurda karşılaşırsa hele de alp disiplini (engelli) parkur ise kaza yapma ihtimalleri çok yüksektir, sonuç ölüm veya kalıcı sakatlanma olabilir. 2014 yılı ocak – mart döneminde dünyanın çeşitli yerlerindeki pistlerde meydana gelen pist – kayak kazaları, özellikle Formula 1 pilotu Michael Schumaer ve Almanya başbakanı Angela Merkel’in başına gelen kazaları hatırlamanızı ve dikkat etmenizi öneririz.
Spor güzeldir, gereklidir ve kendinize ya da başkalarına zarar vermeden yapılır. Bu nedenle pistlerdeki bu ve benzeri uyarılara uygun davranın.
Mavi renkli kayak pistleri
Orta derecede kayak yapanlar içindir. Minimum % 15 – maksimum % 35 eğimlidir. En az pist genişliği ise 30 metredir. Mavi bir pistin içinde ve belli bir oranlarda, yeşil ve kırmızı kısımlar bulunabilir ve bu kısımlar genel ortalama eğimi etkiler.
Kırmızı renkli kayak pistleri
İyi derecede kayak yapanlar için ve resmi müsabaka kayak pistleridir. Minimum % 35 – maksimum % 60 eğimlidir. En az pist genişliği ise ( FIS kriterlerine göre ) yine 30 metredir. Kırmızı bir pistin içinde, mavi ve siyah kısımlar bulunabilir ve bu kısımlar genel ortalama eğimleri etkiler.
Siyah renkli kayak pistleri
Profesyonel kayakçılar içindir, zor pistler kategorisidir. Ölümüne adrenalin ve “hayati tehlike” anlamına gelir. Minimum % 60 – maksimum % 100 eğimlidir (yani maksimum 45 dereceli bir açıya sahip). En az pist genişliği ise 40 metre ile 60 metre arasındadır; diklik artıkça, genişlik de artar. Siyah bir pistin içinde kırmızı kısımlar bulunabilir ve bu kısımlar genel ortalama eğimi etkiler.