Teknoloji yerinde durmak bilmiyor, bugün satın aldığınız en yeni model telefonun bir üst modeli siz satın aldığınız gün tasarlanmaya başlıyor. Hele ki şu yaşadığımız son birkaç yılı ele aldığımızı varsayarsak mobil dünya bir hayli hızlı ilerliyor diyebiliriz. Bugün A telefonun 5 sürümü varsa yarın 5.1 sürümü piyasaya sürülüyor ve bu böyle devam ediyor. Eskiden 2-3 yılda bir yeni bir telefon modeli çıkıyordu, oysa şimdi 6-7 ayda bir yeni bir model piyasaya sürülüyor. Genel anlamda dünya nüfusu olarak tüketim çılgını olduk desek yalan söylemiş olmayız herhalde. Bu sebepten dolayıdır ki insanlar hangi telefonu alsam diye düşünüp dururlar. Biz de madem tüketimin önüne geçilemiyor bari bilinçli tüketim yapılsın dedik ve sizler için bu yazımızı kaleme aldık. Cep telefonu alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği ile ilgili sizlere biraz bilgi vereceğiz.
- Hangi telefonu alacağınıza karar verirken bakmanız gereken ilk şey telefonun yeni işletim sistemi güncellemelerini alıp alamayacağı olmalıdır. Çünkü elektronik cihazlar gibi yazılımlar da bir hayli hızlı gelişmektedir. Birkaç ayda bir yeniş güncelleme gelebiliyor. Gelen güncellemeyi alamayan bir telefonunuz var ise mecburen yeni bir telefon almanız gerekir. Bu nedenle mutlaka yeni işletim sürümü güncellemelerini alabilecek bir telefon tercih edin.
- Batarya şuanda çok önemli. Telefonunu bir dakika dahi olsun yanından ayırmayan bir neslin yaşam sürdüğünü ele alırsak alacağınız telefonun mutlaka uzun ömürlü şarjı olmasına dikkat etmelisiniz diyebilirim. Alacağınız telefonun bataryası mutlaka en az 1200-1500 mAh civarlarında olmalıdır.
- Android telefon mu yoksa İOS telefon mu tercih edeceğinize kullanım amacınıza göre karar vermelisiniz. Android telefonlar virüs çabuk bulaşan ve çabuk yavaşlayan telefonlardır. İOS android telefona göre daha geç yavaşlayan ve virüs tehlikesi olmayan telefondur. Lakin İOS androide göre biraz kısıtlayıcıdır. Her önüne gelen yerden dosya indiremezsiniz, dilediğiniz melodiyi kullanamazsınız vb. birçok şeyi kısıtlar. Ben sıradan bir kullanıcıyım ne gerek var bunlara diyorsanız mutlaka İOS’a yönelin.