hamilelikte yaşanan değişimler, hamilelikte yapılması gerekenler, hamileyken yaşanan şeyler

Hamilelikte Yaşanan Değişimler ve Yapılması Gerekenler

Kadınlar için ergenlik, hamilelik, doğum, doğum sonrası ile menopoz dönemleri büyük önem taşıyan evrelerdendir. Hamilelik ise bunlar arasında dönüm noktası olarak nitelendirilebilecek bir dönemi kapsar. Yoğun hormonal farklılık nedeniyle metabolizma ve dolaşım hızlandırır, diğer organlarda görüldüğü gibi deride de bazı değişiklikler meydana gelir. Mesela; hamileliğin ilk 3 ayında derideki doğal yağ salgısı olan sebumun artması nedeniyle hiç akne yatkınlığı olmayan anne adaylarında bile akneler görülebilir. Hamilelikte kimyasal içeriğe sahip olmayan, organik ve özellikle güvenilir temizleyicilerle deri temizliği yapmaya özen göstermelisiniz. Dermatologların gözetiminde, kimyasal madde kullanılmadığı takdirde cilt bakımı yaptırılmasında sakınca yoktur. Bu dönemde kimyasal peelinglerden uzak durulmalı ve mekanik peelingler tercih etmelisiniz.hamilelikte yaşanan değişimler, hamilelikte yapılması gerekenler, hamileyken yaşanan şeylerRenk değişimleri

  • Göbek-göğüs arasında uzanmakta olan dikey çizgide koyulaşma
  • Meme başlarında renk koyulaşması
  • Yüzde alın, elmacık ve burunda gebelik maskesinin oluşması
  • Vücuttaki tüm benlerin sayı ve ebat olarak çoğalması

Bu etkiler sebebiyle özellikle de esmer anne adaylarının mineral filtre içeren ve organik güneş koruyucu ürünleri kullanması önerilir. Güneşe çıkılmadan yaklaşık 30 dakika önce yeterli miktarda yüze sürülmesi gerekmekte, açık havada bulunulacaksa 3 saatte bir bu uygulamayı tekrarlamak gerekir.

Diğer değişimler ise;

Saç hücreleri hormonal sebeplerle ana gen adı verilen büyüme ve gelişme fazına girmekte ve bunun sonucunda da sağlıklı, canlı, parlak ve kaliteli bir saç görünümü ortaya çıkar. Hamilelik ve emzirme döneminde saçlarda renk ve şekil değişiklikleri yaratacak olan kimyasal işlemleri erteleyiniz. Bu işlemlerin emzirme döneminden sonra yapılması daha uygun olur. Hamilelikte tırnaklarda da bazı değişimler yaşanır. Bazı vitamin ve ya mineral eksikleri tırnaklarda kırılma ve çizgilenmelere neden oluyor. Bu durumda hekimler tarafından önerilen destekleyici takviye tedavilerle önlem alınmalıdır. İlerleyen aylarda ise kilo artışları ve ödem nedeniyle tırnak batmasıyla karşılaşır. Bunun için ise çok rahat ayakkabılar tercih edilmeli ve sorun hissedilmesi durumunda mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurmalısınız.

Uzak durulması gereken uygulamalar

  • Röfle, boya, perma gibi işlemler
  • Kimyasal işlemler
  • Vitamin ve mineral eksikliğine bağlı olarak tırnak sorunları yaşanıyorsa oje temizleyiciler kullanılmamalıdır.
  • Rahatsız ayakkabılar
  • Manikür ve pedikür sırasında başkalarının da kullandığı aletler kullanılmamalıdır.
  • Korunma olmadan güneşe çıkmak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir