Hamam Böceği İlaçlama

Eklembacaklılar sınıfına dâhil olan bu canlılar sıcağı oldukça sevmektedirler. Sıcak ve nemli ortamların olduğu her yerde yaşayabilmektedirler. Dünyanın her yerinde rastlanabilen böcek türüdür. 10 mm kadar küçük uzunluğa sahip olanlardan, 5 cm kadar büyükleri de bulunmaktadır. Evlerimizde istemediğimiz böcekler arasında yer alan hamam böceği, 6 bacaklı ve üzeri sert kabuktan oluşan böceklerdir. Baş kısmında mevcut olan antenleri sayesinde yönlerini bulabilmektedirler. Bu antenler, yiyecek bulmasına ve tehlikeleri algılayabilmesine de yardımcı olmaktadır. Sırt kısmında bulunan kanatları uçmasına değil dış etkilerden korunmasına yardımcı olmaktadır. Aşırı sıcak veya soğuktan koruma görevini bu kanatlar üstlenmektedir. Bu sayede radyoaktif ışınların altında bile uzun süre yaşamını sürdürebilmektedir.

Hamam böcekleri, çeşitli böceklerle beslenirler. Sebze ve meyve gibi yiyecekleri de kolayca yiyebilmektedir. Bu nedenle yiyecek kırıntılarının bulunduğu mutfaklarda daha çok rastlanmaktadırlar. Ayrıca banyo, atık su boruları, nemli bölümler ve yatak odaları yaşam alanlarındandır. Yalnız yaşamayı seven bir böcek olsa da aynı ortamda birden fazla da bulunabilmektedirler.  Beslenmeyi, tehlikenin az bulunduğu gece vakitlerinde yapmaktadırlar. Gündüzleri ise görülmediklerine emin oldukları kuytu mekânlarda dinlenerek geçirirler. Ölmüş olan hemcinslerini dahi yiyebilen hamam böcekleri, insanları ısırmaz veya sokmazlar. Ancak yedikleri yiyeceklere bıraktıkları mikroplar ve bıraktıkları dışkılar, hastalık bulaştırmada etkin rol oynar. Bu nedenle göründükleri kadar tehlikesiz canlılar değildirler.

Dünyada yaklaşık 5050 kadar türünün bulunduğu hamam böceklerinin renkleri farklılık göstermektedir. Daha çok bilinen siyah renkli türünün yanı sıra kırmızı, ateş rengi, sarıya çalan kırmızı renklerinde de olabilmektedir. Yılda birkaç defa kabuk değiştirerek kendini yenileyebilirler. İlginç olan ise kabuk değiştirme olayının aynı gün içerisinde meydana gelmesi, yeni ve parlak görünümüne kavuşmasıdır.

Hamam böceği, çiftleşme yoluyla üremesini devam ettirir. Çiftleşme sonrasında kümeler halinde yaklaşık olarak 200 – 300 tane yumurtasını ışığın olmadığı kuytu yerlere bırakır. Yılda sekiz defaya kadar bu şekilde üreyebilmektedir. Yavruları yaklaşık 15 – 18 gün sonra yumurtadan çıkmaktadır.

Hamam böcekleri için kokusuz ilaçlama yapılmakta ve iki aya kadar garanti verilmektedir. Kokusuz ilaçlama yaparken, orijinal ve ambalajı bozulmamış ürünler almaya ve yetkili ilaç firmaları ile alışveriş yapmaya dikkat etmelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir