Hastalıklara yakalanma durumu çoğunlukla insanların rutini ve beslenme biçimleri ile ilgilidir. Beslenme düzeni insan sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir. Rutin beslenme düzenine antioksidan ve biyoaktif içeren besinlerin tüketilmesi de gerekmektedir. Bunlar arasında en çok tercih edilen ve akla gelenlerden birisi kahvedir. Kahveler arasında en çok tüketilenlerin başında ise filtre kahveler gelmektedir. Peki filtre kahvenin ne gibi yararları vardır ve fazlası zarar mıdır?
Kahvenin insan sağlığına ve vücuduna etkisi yıllardır araştırma konusu olmuştur. Araştırma sonuçlarının en belirgin sonuçları ise beyin fonksiyonları üzerine olmuştur. Kahve tüketildikten sonra kafein kana karışacak, ardından beyne ulaşacak ve beyinde yer alan nörotransmitteri adı verilen bölge bloke edilecektir. Böylelikle dopamin miktarı artacak; hafıza, enerji gibi reaksiyonlar hızlanıp daha belirgin hale gelecektir. Ayrıca kahvenin kafein içermesi nedeniyle fiziksel aktiviteler daha aktif bir şekilde görülebilecektir. Çünkü kafeinin daha az yorgun hissetmeye yardımcı olduğu bilinmektedir.
Son dönemlerde birçok insanın daha hızlı kilo verebilmek için filtre kahve tüketmektedir. Kafeinin metabolizma hızını %11’e kadar arttırdığı yapılan araştırmalar ile kanıtlanmıştır. Zaten kafein de hemen hemen tüm yağ yakıcı supplement ürünlerinde mevcut haldedir. Bununla birlikte kafein ciddi bir sinir sistemi uyarıcısı görevi görmektedir. Fiziksel performansı artırdığı yine filtre kahvenin bilinen özelliklerinden bir tanesidir.
Demans, Parkinson ve alzheimer çağımızın en tehlikeli hastalıkları arasındadır. 65 yaş üzerindeki her bireyin bu hastalıklara yakalanma olasılığı vardır. Bu hastalıkların bilinen kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak bu hastalıkları tetikleyen bazı durumlar mevcuttur. Bu durumlardan bir tanesi de yanlış beslenme biçimidir. Yapılan araştırmalarda düzenli olarak kahve tüketenlerin tüketmeyenlere oranla Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığı yüzde 65 daha az olduğu görülmüştür. Parkinson’da ise bu oran yüzde 30 ila 60 arasında gerçekleşmektedir. Son olarak her şeyin fazlası zarar olduğu gibi kahvede de bu durum geçerlidir. Filtre kahvenin aşırı tüketimi; kalp ritim bozukluğu, çarpıntı, tansiyon, taşikardi gibi rahatsızlıklara sebep olabilir. Günde 5 fincandan fazla tüketilmesi ise gerginlik, hassasiyet, uykusuzluk gibi durumları tetikleyebilecektir.