Çocuklar yaşlarının belli dönemlerinde ergenliği yaşamaktadırlar. Ailelerin bu dönem içerisinde çocuklarına doğru bir şekilde yaklaşmaları gerekmektedir. Bu konuda uzmanlaşmış kişiler çocuklarınıza bu dönemi atlatmaları konusunda büyük yardımcı olacaktır. Aynı zamanda da sizlere, çocuklarınıza nasıl davranmanız gerektiğini konusunda bilgi verecektir.Ergenlik döneminde aileler nasıl davranmalıdır?
Ergen görüşmelerinin temel amacı olası sorunun ne olduğunu anlamak ve ergen ile terapist arasında bir güven bağı oluşturmaktır. Terapist ile ergen arasında gerçekleşecek ilk görüşmeye genellikle ailelerde katılırlar. Ergen terapisi sırasında terapist, ergenin amaçlarını, isteklerini ve sorumluluklarını öğrenmeye çalışır. Mümkün olduğunca onun yaşına inmeye ve onun gibi düşünmeye çalışır. Bazı ergenler, utangaç ve sıkılgan olabilirken bazıları ise daha konuşkan ve görüşmenin amacını bilmektedirler. Ergen görüşmesinin ilk temel kuralı ciddi konuşmalardan uzak ve tehditkâr olmayan bir şekilde sohbet havası oluşturmaktır.
Ergenlik dönemi nasıl atlatılır?
Ailelerin çocukları için ayarladıkları ergen terapisi sadece anlık sorunlardan oluşmamalıdır. Ergenin genel yaşamı ile yakından ilgilenilmeli ve sorunlarının temeline inilmelidir. Ergenin yaşamış olduğu korkuları, hedeflediği başarıları, istekleri ve daha birçok konu üzerinde durulmalı bunlarla ilgilenilmelidir. Olayları açığa çıkarmak için doğrudan sorular sormak yerine sohbet esnasında verilen cevaplardan yanıtlar bulunabilir. Ergen konuşurken terapistin, ergenin konuşma tarzına ve yanıtlarına oldukça dikkat etmesi gerekmektedir. Bu süreç içerisinde ailelerin ergen çocuklarının karşısında değil yanında olması gerekmektedir. Aksi takdirde çocuk zaman içerisinde daha da hırçın bir hale bürünebilir.