çocuk nasıl doğar, doğumun evreleri neler, doğum yapmanın evreleri

Doğum Nasıl Gerçekleşir?

Doğum hadisesi pek çoğumuza mucizevi bir durum olarak gelir ve özellikle ilk gebelikte doğum nasıl olur sorusu hemen aklımıza gelmektedir. Geçmiş yıllarda daha çok normal yollarla gerçekleşen doğumlar son senelerde bir çeşit ameliyat olan sezaryen yöntemiyle de gerçekleşiyor. Gerek yurtiçi gerekse de yurt dışı kadın doğum uzmanlarının hem fikir olduğu yöntem normal doğumun olmasıdır. Sezaryen doğumların pek çok riski olabileceği için doktorlar tarafından önerilmiyor. Fakat anne ya da bebeğin hayatı söz konusu olduğunda mutlaka ameliyat yapılarak bebek anne karnından çıkarılması gerekir.çocuk nasıl doğar, doğumun evreleri neler, doğum yapmanın evreleri1.Evre’de ne olur?

Doğumun başlandığının habercisi olan 1. Evre rahim ağzının kasılmasıyla birlikte yaklaşık 10 cm kadar açılmasıyla başlamaktadır. Bu evre doğum sürecinin en uzun evresi diyebiliriz. Bazı durumlarda ise 8-10 saat sürebiliyor. Bu durumun tam olarak sebebi rahmin kasılması hemen olmaz kasılma sıklığı oldukça önemlidir. 10 santim olmadan da doğum ne yazık ki gerçekleşmiyor. 1.evre erken faz ile aktif faz olarak gerçekleştirilir. Genel olarak erken kasılmalar yeni yeni başlar ve sürenin uzun olacağını belirtir. Bu evrede kasılmalar hafif ve oldukça seyrek ise doktora gitmeniz gerekmez. Fakat kasılmalar artarsa en kısa süre içinde doktorunuzu aramalısınız. Aktif faz da ise kasılmalar artmaya başlar ve rahim ağzı yavaş yavaş açılmaya başlayacaktır. Kasılmalarınızın süresi genel olarak 5 dakikaya kadar indiğinde hemen hastaneye gidilmesi gerekir.  Bunun sebebi ise kasılmaların ardından suyun gelmesi gerçekleşerek kanamalarda gözlemlenebilir.

 2.Evre’de ne olur?

Rahim ağzının yeteri kadar açılmasıyla başlayıp bebeğin doğum anına kadar geçen süreyi belirtir. Bu süre yarım saat ile 1,5 saat kadar sürebiliyor. Kadının ıkınmaları doğumu kolaylaştıracak temel faktördür. Doğumunuzu yaptıran ebe ya da doktorunuz sizi doğru şekilde ıkınmanızı telkin eder.

3.Evre’de ne olur?

Bebeğin doğumunun hemen ardından plasentanın çıkarılmasına kadar geçen süreyi belirtir. Yaklaşık olarak yarım saat ile bir saatlik bir zaman diliminde bu evrede atlatılmaktadır. Plasentanın doğru ve tümüyle çıkarıldığından emin olununca anne dinlenmeye alınıyor. Bu arada kanama miktarı kontrol edilerek aşırı kanama durumu varsa kanama miktarı kontrol altına alınır. Eğer ki, doğum esnasında perineye kesik atılmışsa hemen dikiş atımına geçilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir