demir eksikliği anemisi, demir eksikliği sebepleri, demir eksikliği neden olur

Demir Eksikliği Anemisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bu, ilaçla tedavi edilebilen ve vücuttaki yetersiz demir depolarından kaynaklanan çok yaygın bir anemi türüdür. Yoğun kan kaybı, yanlış beslenme veya yiyeceklerden demirin emiliminin neden olduğu tıbbi bir durumdur. Kandaki düşük sayıda kırmızı kan hücresi anemi olarak adlandırılır. Demir anemisi ise vücudumuzun sağlıklı kırmızı kan hücreleri üretmek için gereken demirden yoksun olduğu durumları ifade eder. Demir eksikliği olan vücut, depolanan demiri kullanmaya başlar. Kısa sürede biriken demir tükenir. Demir depoları tükendiğinde vücudumuz kırmızı kan hücreleri üretmeye başlar. Ancak normalden daha az hemoglobin içerir. Bu durumda demir eksikliği anemisi oluşur. Dünyada en sık görülen anemi türü demir eksikliği anemisidir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre demir eksikliği anemisi kadınların %35’inde, erkeklerin %20’sinde ve hamile kadınların %50’sinde görülmektedir.demir eksikliği anemisi, demir eksikliği sebepleri, demir eksikliği neden olur

Demir eksikliği anemisinde merak edilenler;

Soru 1: Demir eksikliğine ne sebep olur?

Cevap: Gıdalardan düzenli olarak alınmayan ve vücutta depolanan demirin herhangi bir nedenle kaybedilmesi durumunda bu durum oluşur. Yeterince demir açısından zengin gıdaları yememek de demir eksikliğine neden olur.

Soru 2: Demir eksikliğinin belirtileri nelerdir?

Cevap: Kırılgan saç ve tırnaklar, kuru cilt, ağız köşelerinde çatlaklar, dilde yanıklar, ağız mukozasının hassasiyeti demir eksikliği yani kansızlığın en yaygın ve iyi bilinen belirtileridir.

Soru 3: Demir eksikliğinde neler olur?

Cevap: Uzun süreli ve tedavi edilmeyen demir eksikliği, bebeklerde ve çocuklarda kalp hastalığı, hamilelikte ciddi sorunlar, bağışıklık sisteminin zayıflaması, hızlı hastalık, gelişme geriliği veya zeka geriliği gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olur.

Soru 4: Demir eksikliği nasıl teşhis edilir?

Cevap: Demir eksikliği, kan testleri ile tespit edilebilen tıbbi bir durumdur. Bu, vücuttaki demir depolarının durumunu gösteren kan testleri ile gösterilir. Başarılı bir tedavi için aneminin kesin nedenini belirlemek gerekir.

Soru 5: Demir eksikliği nasıl önlenir?

Cevap: Demir içeriği yüksek besinler yemek ve bu besinleri demir emilimini artıran besinlerle birleştirmek demir eksikliğini önlemeye yardımcı olabilir. Aynı zamanda demir emiliminde azalmaya neden olan yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.

Soru 6: Demir eksikliğine ne iyi gelir?

Cevap: Kırmızı et, ciğer, sakatat, nohut, mercimek, börülce, fasulye, bezelye, kuru fasulye, ıspanak, patates, kuru erik, çekirdeksiz üzüm, haşlanmış soya fasulyesi, kabak gibi demir açısından zengin yiyecekleri beslenme düzeninize dahil edin. , yulaf, pekmez, bal. Demir eksikliği tüketilerek önlenebilir

Soru 7: Hangi gıdalar demirin emilimini engeller?

Cevap: Demir emilimini azaltarak demir eksikliğine neden olan besinler; Kepek ve kepekli tahıllar, yağlı tohumlar, kahve, siyah çay, soya ve soya sütünden elde edilen protein ve kalsiyum tuzları tüketilirken mümkün olduğunca fazla demir içeren besinlerle birlikte tüketilmemelidir.

Soru 8: Demir eksikliği nasıl tedavi edilir?

Cevap: Öncelikle demir eksikliğinin kesin sebebini öğrenmeli ve bu sebepleri ortadan kaldırmak için ilk adımı atmalısınız. Öğünlerinizi yeniden planlamalı ve demir emilimini azaltan gıdalardan kaçınmalısınız. Gerekirse ilaç tedavisine başlanır. Ancak ilacı kesinlikle doktorunuzla birlikte kullanmaya devam etmelisiniz.

Soru 9: Demir eksikliğinde ilaç nasıl kullanılmalıdır?

Cevap: İlaç almak doktor kontrolünde olmalıdır. Demir eksikliği ilaçları aç karnına alınmamalıdır. Bu durumda, süt ve fermente süt ürünleri ile birlikte ilaç alamazsınız. Demir depolarınızı yeterince doldurmak için ilaçlarınıza en az 6 ay devam edilmelidir. Doktorunuz bitirmeden tedavinizi kendi başınıza bitirmemelisiniz.

Soru 10: Demir eksikliği en çok kimlerde görülür?

Cevap: Demir eksikliği anemisi riski hamile kadınlarda, bebeklerde, küçük çocuklarda, kadınlarda ve iç kanaması olan yetişkinlerde en yüksektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir