ddr türleri, ddr türleri nelerdir, ddr farkları nelerdir

DDR Türleri ve Farkları Nelerdir?

Bilgisayarların en önemli bileşenlerinden biri RAM’dir. Bir bilgisayarın belleğinin geçici olarak depolanması olan rastgele erişimli bellek, cihazlarda çok önemlidir. RAM, bilgisayarlarda kullanılan programların ve verilerin izlendiği yerdir. Bilgisayar donanımında RAM ile ilgili en yaygın terimler olan DDR, DDR2, DDR3, DDR4 ve DDR5 arasındaki fark nedir?ddr türleri, ddr türleri nelerdir, ddr farkları nelerdir

DDR nedir?

Bilgisayarlarda kullanılan rastgele erişimli bellek, Double Data Rate (DDR) ile çalışır. DDR, RAM’in veri hızını belirler. DDR, grafik kartlarında (GPU’lar) da mevcuttur. DDR, RAM saati başına iki aktarım anlamına gelir. DDR2 ve sonraki sürümleri yeni sürümler olarak görünür.

DDR türleri nelerdir?

DDR1

DDR1, 200-400 MHz RAM’dir.

DDR2

DDR2 en eski RAM türüdür. 240 kontaklıdır. DDR2, en sık kullanılan cihazlardan biri olan eski bir üründür. DDR2, 400-1066 MHz çalışma hızına sahiptir. Bu, yeni nesil bilgisayarlarda nadiren görülür.

DDR3

DDR3, hala kullandığımız RAM türüdür. 800 ila 1860 MHz çalışma hızına sahiptir. DDR4 günümüzde yaygın olsa da DDR3 RAM standardını kullanan birçok sistem bulunmaktadır.

DDR4

DDR4, 2014 yılında piyasaya çıktı. 2133-3200 çalışma hızına sahiptir. DDR4 RAM’in özelliklerinden biri, derin kapatma desteğidir. Bu özellik, DDR4 kullanan cihazlarda yüzde 45’e kadar bekleme gücü tasarrufu sağlayabilir. DDR4 ayrıca veri güvenliği vaat ediyor. DDR4, yüksek performans sunar.

DDR5

DDR5 RAM, 2019 yılında piyasaya sunuldu. DDR5 yeni çıkan bir sürüm olduğu için bir sonraki üst nesil model çıktığında daha sık karşılaşacağımız RAM türü bu olacak. DDR5 RAM performansının en hızlı DDR4 nesil standardını ikiye katlaması bekleniyor.

DDR teknolojisinin sonundaki sayılar, sürüm sırasını gösterir. Bu sayılar bilgisayarın diğer bileşenlerine uyum sağlayarak devam eder. Tüm DDR’ler tüm donanımlarla uyumlu değildir. DDR modeli, donanıma bağlı olarak belirlenir. RAM nesilleri aynı boyutta olmasına rağmen birbirleri ile uyumlu değillerdir. DDR3, DDR4 yuvasına sığmaz. DDR4 anakartına DDR3 RAM yüklenemiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir