Bebekler, henüz çok küçük oldukları için yaşama faaliyetlerini gerçekleştirirken tamamen ebeveynlere bağlı olmaktadır. Tüm ihtiyaçları ebeveynler tarafından gerçekleştirilen bebeklerin, temizlik ve hijyenine çok dikkat etmek gerekir. Özellikle tuvalet ihtiyaçlarını giderirken altlarının sıkıca bezlenmesi ve bu bezlerin belirli aralıklarla değiştirilmesi gerekmektedir. Bebeklerin sağlığı ve rahatı için gerekli olan bezleri kullanmak ve bebeklerin altını değiştirmek için uyulması gereken bazı önemli hususlar bulunmaktadır.
Bebeklerin doğduğu zamanlarda altlarını değiştirmek için kullanılan bezlerin sayısı günlük ortalama 7 ila 12 arasında değişmektedir. Bu sayının çokluğu bebekler büyüdükçe azalmaktadır. Bu yüzden saatleri aksatılmadan yeni doğan bebeklerin altı sürekli kontrol edilmeli ve buna göre bez değiştirilmelidir. Ayrıca yeni doğan bebeklerin altı, emzirme işlemi başlamadan önce mutlaka kontrol edilmelidir. Altı pis olan bebekler annelerinin sütünü emmeyi reddettiği için beslenme alışkanlığı bozulur ve gelişimini olumsuz etkiler. Daha sonra bebeklerin bezi değişirken yeni doğan bebeklerde ıslak mendilin kullanılması pek tavsiye edilmemektedir. İçlerinde kimyasal madde bulunduran ıslak mendiller bebeklerin poposuna zarar verdiği için daha çok su ve benzeri doğal yardımcılarla altlarını silmek daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca bebeklerin altları açıldığı zaman tuvalet işlemi tamamlanmış olsa bile rahatladıkları için tuvaletlerini yapmaya devam edebilirler. Bunun için gerekli önlemlerin alınması adına, yatak koruyucu örtülerin serilmesi ve hijyenin sağlanması doğru bir adım olacaktır.
Bebeklerin altını değiştirirken kullanılan malzemeler el altında tutulmalı ve bu sayede herhangi bir zaman kaybı yaşamdan alt değiştirme işlemi başlatılmalıdır. Ayrıca bebeklerin sağlığı için ebeveynler, kendi hijyenlerine dikkat etmeli ve bebeklere bu yolla bulaşabilecek mikrolarının oluşmasını engellemelidir. Ayrıca bebeklerin altı değiştirilirken yarı çıplak bir halde olacakları için, üşütüp hastalanmamaları adına oda sıcaklığının normal seviyede olduğu mekanlarda altlarının değişmesi daha doğru olacaktır. Bebeklerin cinsiyetlilerine göre farklı şekillerde dikkat edilebilecek önemli hususlar bulunmaktadır. Kız ve erkek bebeklerinin vücut yapıları farklı olduğu için farklı metodlar kullanılmaktadır. Erkek bebeklerde altları açıldığı zaman gelen aşırı rahatlama isteği nedeniyle tekrardan boşaltım işlemi başladığı için, eski bez tamamen çıkarılmadan gevşetilmeli, bu sayede tuvaletini yapmak isteyen bebek etrafı kirletmeden eski beze boşaltım işlemini gerçekleştirebilir. Kız bebeklerin de dışkılarının idrar yoluna bulaşmaması için altlarını temizleme işlemi ön taraftan arka tarafa doğru yapılarak iyice silinmelidir.