Vücutta dolaşan ve oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin sayısı azalabilir. Anemi; Bu, vücutta organlara ve dokulara oksijen taşımak için yeterli kırmızı kan hücresi olmadığında ortaya çıkan bir hastalıktır. Vücudumuzdaki alyuvar adı verilen alyuvar sayısı yetersiz beslenme veya yetersiz beslenme gibi nedenlerle azalabilir. Bazı hastalarda bunun nedeni genetik olabilir. Farklı türlerde ortaya çıkan bazı anemi türlerinin tedavisi kolaydır. Demir eksikliği anemisi ilaçla veya sağlıklı bir diyetle tedavi edilebilir. Anemi bazı durumlarda hayatı tehdit eden sorunlara yol açabileceğinden bu durumun kabul edilmesi ve tedavi edilmesi gerekir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre ideal kan değerleri erkeklerde 13 g/dl, kadınlarda 12 g/dl’dir.
Anemi belirtileri nelerdir?
Yüzün, gözlerin ve tırnak yatağının solgunluğu,
Bozulmuş konsantrasyon ve dikkat dağınıklığı,
Huzursuz bacak sendromu
Unutkanlık ve hafıza sorunları
Baş dönmesi ve ani çarpıntı
Erken yoruluyorum ve halsiz hissediyorum
Düzensiz ve hızlı kalp atışı
kulak çınlaması
soğuk eller ve ayaklar
Artan saç dökülmesi ve kırılgan tırnaklar
Soluk sarı bana bakıyor
Dil ve dudaklarda yaralar
Titreme, çarpıntı, gözlerde kararma,
Ellerde ve ayaklarda açıklanamayan karıncalanma hissi
Demir eksikliği nedeniyle kağıt, buz, toprak gibi maddeleri yeme isteği,
Kollarda ve bacaklarda sertlik ve yürüme zorluğu gibi durumlar
Sinirlilik, ishal ve dilin düzgün yapısı,
Ateş, sık enfeksiyonlar ve deri döküntüleri
Karın ve uzuvlarda şiddetli ağrı
Diş etlerinde mavi-siyah çizgiler kansızlığın belirtileri arasındadır.
Anemi türleri nelerdir?
Demir eksikliği anemisi: En sık görülen anemi türü olan demir eksikliği anemisi, vücuttaki düşük demir seviyelerine bağlı olarak ortaya çıkar. Basit bir tedavi yöntemi vardır. İlaçlar ve yeni bir diyet ile değiştirilebilir.
Kronik Hastalıklarda Anemi: Bazı kronik hastalıklar nedeniyle vücudumuz yeterince kırmızı kan hücresi üretemeyebilir. Bu gibi durumlarda, kronik bir hastalığın anemisi oluşur. Örnek olarak kanser, AIDS, romatoid hastalıklar, böbrek hastalıkları, Crohn hastalığı gibi diğer iltihaplı hastalıklar gösterilebilir.
Megaloblastik anemi: Kanımızdaki az miktarda B9 vitamini ve B12 vitamini nedeniyle oluşan bir anemi türüdür. Bu, normalden daha düşük bir anemi türüdür. Ayrıca folik anemi veya makrositik anemi olarak da adlandırılır.
Aplastik anemi: Aşırı anemi olarak da bilinen aplastik anemi, kemik iliğinin yeterli kan hücresi üretmeyi bıraktığı nadir bir durumdur. Trombositler, vücut yeterince kırmızı ve beyaz kan hücresi üretmediğinde oluşur.
Hemolitik anemi: Vücudun oluşturduğu kırmızı kan hücrelerinin görevlerini tamamlamadan hızlı bir şekilde yok edilmesidir. Bu hem yaşam boyunca gelişebilen hem de kalıtsal olarak geçebilen bir sorundur. Akdeniz anemisi ve orak hücre hastalığı olarak da adlandırılır.
Kemik iliği anemisi: Bu, özellikle lösemi gibi bazı hastalıklar nedeniyle kemik iliğinde kan üretimini etkileyen bir anemi türüdür. Kanser ve kanserlerin sonuçları yaşam için ciddi sorunlar yaratabilir.
Sıtma anemisi: Sıtma mikropları taşıyan sivrisineklerin neden olduğu ve genellikle egzotik ülkelerde görülen bir hastalıktır. Bu, ülkeler arasında seyahat eden gezginlerde daha yaygındır. Mikrobiyal bir sineğin ısırmasından kaynaklanır.