Bunama hastalıkları içinde en sık görülen, zaman ilerleyen, hafıza,düşecek karar verme kabiliyetinin yavaş yavaş kaybolduğu bir hastalıktır.Zaman ve çevreden haberleri yoktur. Diğer bunumalardan farkı olanların zamanla iyileşmesi olanağına karşılık Alzheimer hastaları daha kötüleşirler.
Başlangıçta arazlar hafif olabilir ve aile farketmeyebilir. Fakat zaman ilerledikçe hastanın etrafındakilere alakasız kalması, sorunları anlamaması ve cevap vermekte güçlük çekmesi, özellikle yakın geçmişe ait olayları hatırlayamaması artık dikkati çekecek hale gelmiştir.
Genellikle kadınlarda daha sık görülür. Yaşlılıkta başlayan bir hastalık olduğundan ve bugün kadınlar daha uzun yaşadıklarından belki kadınlarda daha sık olması nedeni olanları uzun yaşamalarıdır. En çok 60 yaşından sonra rastlanır. Araştırmalara göre ; kültürlü, zeki insanlarda daha az görülüyor ve olursa daha geç başlayıp, daha yavaş ilerliyor.
Kimlerde bu hastalık başlayabilir : Doğuştan taşıdığımız genleri birkaçında hata olabileceği kabul edilmesi yanında, çevre etkilerinin de rol oynadığı inancı vardır. Kromozom 21 bozukluğu olan kadınlarda Alzheimer hastalığı daha sık görülüyor. Fakat yine de asıl neden bilinmiyor.
Tanı : Zor olabilir. Zira arazları bu hastalığa benzeyen diğer bunama çeşitleri vardır. Çoğu defa doktor bu diğer demansiya ( bunuma ) vakalarını ekarte ederek Alzheimer teşhisine gider . Genel ve sinir sistemi muayenesi yapılır ve bazen elektroansefalografi, röntgen ve MRI testleri istenir. Röntgen ve MRI beyinde dejenere olmuş doku kısmını gösterebilir. Fakat aynı tanıyı yapacak tek bir test yoktur.Bu yüzden de vakalar % 25 – 40 ‘ı yanlış teşhis edilmektedir. Depresyon, fazla ilaç alma, alkolizm, tiroid hastalıkları ve besi bozuklukları tanıda güçlük çıkarabilir.Geçen yıl bir araştırma yayını gözüne atropin damlatılan bir kimsede gözdeki reaksiyon kuvvetli ve süreli oluyorsa o kimsenin ileride Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin yüksek olduğunu biliyordu .
Tedavi : Bugün için bu hastalığın tedavisi yoktur. Tacrime isimli ilacın arazları hafiflettiği inancı vardır. Uykusuzluk, depresyon, bulantı ve sıkıntılar bazı ilaçlardan yardım görebilir.
İyi beslenme ve muntazam eksersizler hastalığın yavaşlamasında faydalı olurlar .
Hastalık ilerledikçe hasta artık kendi temizliğini yapamayacaktır. Bu herhangi bir şekilde iltihap kapma riskini arttıracaktır. Bu ihtimal etrafı tarafından akılda tutulmalı ve iltihaplanma olursa hemen tedavi edilmelidir.
Menopozda estrojen hormonu alan kadınları bu hastalığa daha geç başladıkları ve arazlar hafif ilerlediği kabul edilmektedir.
Alzheimer hastanın bakımı : Bu hastalık ailede hem manevi ve hem de maddi çöküntü yaratır. Yıllarca önemli kararlar vermiş, kuvvetli aile bağları sağlamış ,saygı yaratmış bir büyüğün kimseyi tanımaması ,akıl ve anlayış kabiliyetini kaybetmesi aile fertlerinde derin ıstırab yaratır. Hastalık ileri yaşlarda olduğu için ona bakacak eşi de yaşlı olduğundan bakım özellikle zordur.
Şu öneriler büyük önem taşır:
* Ailenizde bellirttiğimiz arazlarda başlayan biri olursa konuya komşuya ayıp olur diye durumu saklamayın . Hemen doktora başvurun .Erken tanınırsa ilerlemesini yavaşlatmak olanağı vardır.
* Bugün bu hastalık için verecek dernekler kurulmuştur, broşürler bastırılmış, onlardan bilgi alarak hastanıza nasıl bakabilirsiniz, onu tehlikelerden ( elektrik araçlardan , merdivenler, sıcak soba vb. ) nasıl koruyacağınızı öğrenin .Zira anlamalısınız ki hastalık iyileşmeyecektir.
* Kendine bakmayı ihmal etmek .Sen sağlıklı olacaksın ki hastana bakabilesin .Ailenin diğer fertlerinden yardım ise .Haftada hiç olmazsa bir defa günlüğüne evdek çık. Bazı kurumlarda gönüllü olarak sana bu yardımı yapacak insanlar vardır.
Nihayet en zor kararı vermek zamanı gelebilir. Artık bedence ve manen ve ender olmayarak paraca hastaya bakmayacak hale gelebilirsiniz. Bir bakım evine nakli kaçınılmaz duruma girmiştir. Gönlünüz razı olmasa bile yapacak başka çare yoktur. Buna kendinizi hazırlayın.